Beyaz propaganda açık bir şekilde yapılır ve kaynağı bellidir. Propaganda yapan kişi kendini tanıtmaya ve kabul ettirmeye çalışır. Beyaz propagandada ilk amaç; hedef seçilen taraf hakkında şüphe uyandırmak ve sonucunda hedefi zayıf düşürüp kendi tarafına güven duyulmasını sağlamak ve tek güvenilecek ve dayanılacak gücün kendisi olduğu düşüncesini oluşturmaktır. Beyaz propagandanın aracı haberdir. Propagandacı hedefin hayatındaki hataları olumsuzlukları, inançları ve yaşam biçimi hakkında olumsuz haber yayar. Bu şekilde halk arasında hedef hakkında olumsuz düşünceler oluşmaya başlar. Ancak bu saldırılar devamlı, tutarlı ve yeteri miktarda olmalıdır ki hedef aşama aşama devrilsin.
Beyaz propaganda etkisi yüksek ve geniş kapsamlı değildir. Yani yayılma alanı dardır. Karşı taraf kendini korumak adına karşı propagandaya başlarsa propagandacının çabaları başarısızlıkla sonuçlanabilir.
Beyaz propaganda da yalan kullanılmalı gibi bir görüş olduğu gibi tersi bir görüş de vardır. Bu görüşün temelinde ise kullanılan yalanın propaganda faaliyetini riske atma olasılığı olmasıdır. Yani verilen bilginin yalan olduğu bir şekilde ortaya çıkarsa bütün propaganda faaliyetinin boşa gitmesinin yanında propagandacı halk önünde küçük duruma düşer ve savaşı kaybedebilir. Doğru açık ve şeffaf propaganda ise kitlelerde güven duygusu uyandırır.
Hitler beyaz propaganda kullanarak kendi halkının diğer halklardan üstün olduğu düşüncesini Almanlara inandırmayı ve Almanya’yı savaşa götürmeyi başarmıştı.