Av Olmamak İçin Tarih Oku

 

Av Olmamak İçin Tarih Oku

Tarih tekerrürden ibarettir.”

En çok kullandığım ve kısmen doğru bulmadığım cümle. Niye mi? Belgesel izler misiniz bilmiyorum. Ben çok izlerim ve keyif alırım izlerken. Hep tek bir nokta dikkatimi çeker. Avcının avını yakalama sahnesi her açıdan yakalanır. Filmlerde tuhaf gelmiyor çünkü yönetmen orada oyuncuları istediği gibi yönlendirebiliyor. Kestik diyor ve aynı sahneyi farklı bir açıdan çekebiliyor.

Peki hayvanlar aleminde bu nasıl oluyor? Hayvanlar aleminde tekerrür esas olduğu için yönetmen aynı sahneyi istediği açıdan bir çok kez çekebiliyor . Bir arı kuşunu düşünün mesela, arıyı yemek için bekleyeceği yer kovana en yakın ağaç dalı, arının polene gidebilmesi de kovandan çıkmasına bağlı olduğuna göre mutlak son kaçınılmaz. Arı çıkacak ve arı kuşu avını yakalayacak. Bu olay hemen her gün onlarca kez aynı şekilde yaşanacak ve yaşanıyor.

Bizde öyle mi? Her gün onlarca cinayet işleniyor katillerin çoğu avını kendine has yöntemlerle öldürüyor. Demek istediğim arı kendine bir arka çıkış akıl edemediği için mutlak suretle avlanıyor. Arı kuşu macera aramadığı için her gün aynı yerde avını bekliyor. “Tarih tekerrürden ibaret” cümlesini kuran insanların haklı olduğu tek yer şimdiye kadar olayların tekrar etmesi.

Ama bu böyle olmak zorunda değil. Biz arı kuşunun beklediği bekleyebileceği yerleri bilirsek geçmişten arı kuşunun taktiğini öğrenirsek kendimize bir b planı hazırlayabiliriz. Bununda tek yolu tarihi okumak ve anlamak. Nereden başlayacağım nasıl olacak deme al bir kitap başla okumaya. Biz okudukça insanlar aleminin akışı değişecek. Belki arı yine yem olacak arı kuşuna çünkü zamanla arı kuşuda kendine yeni yöntemler geliştirecek (eli mecbur) sonrası kim daha akıllıysa onun zaferiyle sonuçlanacak ama tarih tekerrür etmeyecek kendine yeni bir yol çizecek. Kimse arıya “salak girdi kuşun ağzına” demeyecek mesela.

Misali bırakırsak hayvanlar aleminde arı kuşu arıyı hep yiyecek ama insanlar aleminde biz yeni nesil tarih okuyarak düşmanlarımız karşısında aynı hataya düşmeyeceğiz. Şimdi al eline, İlk Türk Devletlerini anlatan bir kitap zaten sonrası gelecek! Unutma! Hayvanlar aleminde tekerrür, insanlar aleminde yenilik esastır.

Büşra POLAT
Av Olmamak İçin Tarih Oku

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski