Nimri Dede Hayatı
Sözde ben bir insan olmaya geldim deyişinin yazarı Nimri dede. Elazığlıdır. Şiirlerinde Atatürk ve Cumhuriyet sevgisinden bahsetmiştir. Deyişlerinde Türkçe’ye muhteşem derecede hakimdir. Dede Nimri, Oğuzların Bayat boyuna mensuptur.
1909 yılında Elazığ’ın Keban ilçesine bağlı Nimri (şimdiki adıyla Pınarlar) köyünde doğdu. Mahlasını köyünün eski adından almıştır. 12 yaşındayken baba ve annesini yitirdi. Kardeşleriyle birlikte yetim ve öksüz kaldı.
1925 yılında İstanbul’da yaşamakta olan uzak bir akrabası Nimri Dedenin yetimliğine acır ve kendisini İstanbul’a aldırır. Nimri Dedeyi İstanbul’daki Numune-i İrfan adlı bir okulda üç yıl okutur. Ne var ki okula geç yaşta başlayan Dede Nimri, yaşının büyüdüğü gerekçesiyle üç yıl sonra öğrenimden uzaklaştırılır. Aşık Nimri Dede’nin Hz. Mevlana’ya da bağlılığı bilinmektedir.
Nimri Dede, çoşku ve cebze ozanıdır. Tasavvufta hal ehli sayılıp da şiirlerindeki kafa tutucu deyimleri hoş görülen aşıklarımızdan birisidir. Tüm deyimlerini, çıkış noktası ne olursa olsun kutsal inancın sağlam temellerinde oturmakta gecikmez. Düşünce ve felsefesi Pir Sultan’ların, Kaygusuz Abdal’ların etkisini taşır.
Nimri Dede 1966 yılında Konya’da düzenlenen Türkiye Aşıklar Bayramlarına aralıklı olarak katıldı.
Sana öldün diye mezar kazmadık
Her kudretin Türk’ün kanında Ata’m
Kabrine dikmeye taş da kalmadı
Çünkü al sancak var yanında Ata’m
İzinde oldukça yurdumuz hürdür
İmanımız metin, aşkımız gürdür
İstiklal uğrunda sözümüz birdir
Böyle ahd eyledik gününde Ata’m
Hep şulende yürür bu asil millet
Ben Türk’üm diyene ne büyük devlet
Cihan tarihine ün saldın elbet
Gör neler yazılır şanında Ata’m
Tam elli yıl oldu Cumhuriyet’in
Hep seni yâd eyler asil milletin
Nimri Dede nerde duyarsa, methin
Hürmetle eğilir önünde Ata’m
NİMRİ DEDE