Oz Tamgası Nedir? Ne Anlama Gelir?

 


Oz Tamgası Nedir?

Oz Tamgası, tarihte ilk kez Türkler tarafından kullanılan ve OZ’laşarak tanrıya erişmeyi temsil eden, bir çok medeniyette kullanılan evrensel bir damgadır. Dünya genelinde Svastika olarak bilinmektedir.

Oz Tamgası günümüzde Cermen ırkı (Almanlar) tarafından kullanılması ile Gamalı Haç olarak da adlandırılmaktadır. Alman Nazi lideri Adolf Hitler de bu sembolü kullanmıştır.

Ne Anlama Gelir?

Oz damgası, öbür dünyaya geçerek orada şekil değiştirerek (metamorfoz) yeniden oluşum şeklindeki düşünceyi kapsar.

Mevlevi ve Bektaşilerde, insanların grup halinde eksenleri etrafında dönerek göğe yükselme inancı yaygındır.

Şamanlarda Oz Tamgasu

Saz şairleri de sazları ile canları ozlaştırır. Tanrıya eriştirirler. Bu nedenle saz şairlerine ozan (oz-an) denilmektedir. Ozlaşma kavramının, ateş kültünden geldiği düşünülmektedir. Bu kavram, güneş kültüne ait kutsama töreninde de görülmektedir.

Bir güneş sembolü olan Oz Tamgası/Svastika’nın sözcük anlamı kendi kendine var olandır. Ön-Türklerde kullanılan “OZ” diye okunan damganın nerede, ne zaman ortaya çıktığı kesin bilinmese de çoğunlukla “svastika” olarak isimlendirilmiştir. Svastika, kelimesi Hintçe olup, “Si” (iyi) ve “As” (olmak) kelimelerinden oluşmaktadır. Bu şekliyle kelime “mutluluk” ve “hayal” anlamlarına gelir.


Tunceli ve Sivas Oz Tamgası

Ozlaşarak/Yanarak Tanrıya ulaşma fikri, Mevlanaları, Yunus Emre’leri Anadolu’ya gönderen Ahmet Yesevi’nin temel felsefesi idi. Ahmet Yesevi için yaptırılan külliyenin temel süsleme motiflerini Oz Damgası oluşturmaktadır. Ahmet Yesevi‘nin yanında bulunan Türkistan Müzesindeki toprak kaplarda da görülmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski