Bir Türk Kadını Olarak…

Modayı mutlaka takip et ama ‘moda ikonun’ yine sen ol. Sonuçta hangi yaşta hangi ortamda sana en çok neyin yakışacağını yine en iyi sen bilirsin öyle değil mi? Makyaj malzemelerini çantandan eksik etme mesela ama aynaya baktığında ilk önce şunu hatırla ‘sen zaten hep güzelsin, her halinle her gülüşünle güzelsin.

Bir kadın olarak, bir Türk kadını olarak, bir babanın gözünde yüreğinde hiç büyütemediği kızı olarak, Kür Şad yürekli onlarca yiğidin gönlündeki sevgili olarak, bu vatana binlerce isimsiz kahraman yetiştiren anne olarak, hep güzelsin. Bir anne hiç çirkin olabilir mi hem bir düşün…

Günümüz içi boşaltılmış kavramlarının hiç birine takılma.

Kariyer yap mesela. İlla ki topuklu ayakkabılar giyip o devasa binalarda çalışmana gerek yok. En büyük kariyerin mutlu olmak ve mutlu etmek üzerine olsun. Bir de gülümsemek! Kariyer bu oturduğun yerden yapılmaz tabi… Oku ve dinle! Her şeyi ve herkesi. Evinde bir kariyerin olsun, işinde bir kariyerin, arkadaş ortamında bir kariyerin. Kadınsın diye her alanda bir adım geri durmanı isteyenler olacak. Hatta bu kesim maalesef ki çoğunlukta olacak. Aldırma! Bilakis, kadınsın sen Türk kadını. Her alanda kariyerin olmalı. Evinde evdeşinin ve çocuğunun gözünde bile. Anneni düşün, anneanneni… Başında yazmasıyla yaptığı kariyerini. Sakın deme sadece evde, bağda, bahçedeydiler diye. O kadınlar, o eski kadınlar eğer fırsatları olsaydı başlarındaki o yazmayla seni beni ceplerinden çıkarırlardı. Oku ve dinle dedim ya ‘dinle’ kısmı o eski kadınlar içindi. Onları dinle. Tüm mutluluklarını ve mutsuzluklarını, içlerinde kalan ukteleri dinle. O zaman neden her yerde her alanda olman gerektiğini anlayacaksın. Evinde en güzel yemeği yaparken, dışarıda da en güzel işte çalışmanın, arkadaşlarınla ‘‘kim kime ne demiş’’in dışında farklı konularda da uzun sohbetler edebiliyor olmanın, tüm yorgunluklarına ve yaşına rağmen çocuğunla en eğlenceli oyunları oynamanın gerekliliğini o zaman anlayacaksın.

Çok şey istiyorum evet. Dedim ya kadınız biz Türk kadınıyız. Tanrı bizi ‘‘çok şey’’ yapmamız için yarattı. Tarihine bak. Devletler yönetmiş ordular komuta etmiş hatta en eskilere inersek din adamlığı yapmış kadınların kızlarıyız biz, ülke kan kıyamet iken evinde oturmayıp cepheye koşmuş kadınların kızları. Şimdilerde ki gibi sadece giyinip kuşanıp, boyanıp gezmek ya da tam tersi evden burnunu çıkarmadan at gözlükleriyle ömür tüketmek, kısacası okumadan, üretmeden, düşünmeden yaşamak yakışmıyor bize. Kadınsın sen Türk kadını! Seni dinini, vicdanını, duygularını kullanarak susturmalarına izin verme! Susman ve durman için sadece kadın olmanın yeterli olduğu fikrini kabul etme ve ettirme! ‘’Neden?’’ sorusu hep elinde olsun ve gerektiğinde koy masaya. Ama önce sen neden susmaman gerektiğini bilmelisin. Bu yüzden oku ve dinle!

Umay İlknur Akış

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski