Sırpsındığı Savaşı Sebepleri Sonuçları

 


Sırpsındığı savaşı, tarih derslerinde mutlaka duymuş olduğunuz savaşlardan bir tanesidir. 1364 yılında gerçekleşen bu savaş aynı zamanda Çermen savaşı olarak da bilinmektedir. Bu savaşın en önemli detaylarından birisi ise Osmanlı birliklerinin Haçlılar ile ilk olarak karşılaştığı savaş olmasıdır.

Sırpsındığı Savaşının Nedenleri

Osmanlı Devleti 1362 yılında Edirne‘yi ele geçirmişti. Bu fetih sonrası Edirne’ye çok sayıda Türk yerleşmişti. Bu durum İstanbul‘dan (Kostantinapolis) Avrupa’ya giden stratejik yolun Osmanlı’nın eline geçmesi demekti ve Haçlılar bunu büyük bir sorun olarak görüyordu.

Osmanlı’nın 1363 yılında Filibe‘yi (Bulgaristan’da er alan şimdiki adıyla Plovdiv) ele geçirmesi sırasında kaçan ve Sırbistan‘a sığınan Bizans kumandanı, Osmanlı’ya saldırılması konusunda sürekli yönlendirmeler yapıyordu. Bu telkinler sonucunda Balkan coğrafyasında bulunan Hristiyan devletleri Macar ve Sırp krallıkları, Eflak ve Bosna prenslikleri ile birleşerek bir Haçlı ordusu kurdular. Bu Osmanlı Devleti’ne karşı kurulan ilk Haçlı ittifakı olma özelliğine sahipti.

Savaş

1364 yılının yazına gelindiğinde Macar Kralı I. Lajos, Prilep bölgesinin Sırp kökenli beyi Vukasin Mrnjavcevic, Ivan Ugleşa, Eflak Prensi ve Bosna Prensi idaresindeki birliklerden oluşan 20.000 askerli Haçlı ordusu Macar kral Lajos önderliğinde Edirne’ye ilerlemeye başladı.

Osmanlı‘nın Trakya bölgesindeki birlikleri ise Lala Şahin Paşa sorumluluğunda idi. Osmanlı birliklerinin sayısı 12.000’den azdı. Ayrıca o dönem Osmanlı I. Murad tarafından yönetiliyordu ve I. Murad o sıralarda Bizanslılar tarafından bölgeye getirilmiş Katalan paralı askerler ile Karabiga kalesi bölgesinde mücadele içerisindeydi. Durum böyle olunca I. Murad, Lala Şahin Paşa’ya haçlı ordusunu yavaşlatması ve Meriç Irmağını geçmelerinin engellenmesi yönünde talimat vermişti.

Fakat Haçlı ordusu Meriç Nehrini İslimye’de geçmiş ve Edirne’ye iki günlük rahat yürüyüşle gidilebilecek mesafede olan bir mevkide Meriç Irmağı kıyısında kampa girmiş ve Edirne hemen ellerine geçeceğini umarak rahatlarına bakmaya düşmüşlerdi. 26 Eylül 1364 gecesi Hacı İlbeyi komutasındaki daha çok hafif süvari, akıncı, şeklinde olan Osmanlı kuvvetleri gece karanlığından yararlanarak Meriç Irmağı’nı çevreleyen bataklıkları aşarak Haçlı kampına saldırdı. Bu gece saldırışını beklemeyen çoğu uykuda veya akşamki eğlenceleri dolayısıyla içkili olan Haçlı ittifakı askerlerinin çoğu geldikleri yola doğru kaçıp çekilmeye çalıştılar. Fakat bu geri çekilme bir paniğe dönüşdü. Birçoğu sel suları ile yüklü geniş ve derin Meriç Irmağı’nı yüzerek karşı tarafa geçmek isterken boğuldu. Binlerce boğulan Haçlı askerleri arasında Haçlı ordusu komutanlarından Prilep hükümdarı Valkaşin’de bulunuyordu.

Sonuçlar

Sırpsındığı savaşı kazanıldığında Edirne ve Batı Trakya Osmanlı için oldukça güvenli hale geldi. Bu savaş Osmanlı’ya Meriç Nehri‘nin kontrolünü büyük oranda kazandırmıştı. Ayrıca Balkanlarda bulunan Macar üstünlüğüne de son verilmiş oldu. Savaş sonrası Bulgaristan vergiye bağlandı.

Tüm bunların haricinde Osmanlı’nin ilk kez bir Haçlı birliğini yenilgiye uğratması bakımından da Sırpsındığı savaşı önemli yer edinmiştir. Bununla birlikte Osmanlı’nın Balkan bölgesine geçişi de kolaylaşmıştır.

Kaynaklar:

Habertürk.com
turkcetarih.com
aysetulun.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski